På denna blogg hittar du lite av varje. Saker som kan vara intressanta ur mitt arbetsområde. Länka gärna vidare till andra som du tror kan gilla att läsa det jag skriver om! Välkommen att läsa och kommentera! Anders Karlsson, grundare av Merconda.

Share

Sälj och servicekurs på restaurang Masala

Posted by on 24 Oct, 2011 in Blogg | 0 comments

Restaurang Masala väljer Merconda för att träna och utbilda sin personal inom sälj och service.

Restaurangbranschen har en tuff och konkurrensutsatt verksamhet. Att slipa personalen i att hantera sälj och servicesituationer mer effektivt gynnar både företaget och kunden. Ett restaurangbesök är inte enbart ett besök för att mätta magen, utan även en upplevelse. Personalen på Masala har nu fått och tränats i att än bättre ta hand om sina gäster!

Merconda erbjuder skräddarsydda kurser inom marknadsföring, säljteknik och service. Kontakta oss för ett kostnadsfritt förslag i vad vi kan göra för ert företag.

Stock photography

Posted by on 5 Sep, 2011 in Blogg | 0 comments

Stock photography by Anders+Karlsson at AlamyNu finns mina bilder hos Alamy. Alamy är en av de första bildbyråerna och startade redan 1999.  Alamy ställer höga krav på de bilder som laddas upp och du kan alltid vara säker på att du får bilder av hög kvalitet.

Jag kommer kontinuerligt att lägga upp fler bilder. Klicka på alamy logotypen till höger så kommer du direkt till sökfunktionen för mina bilder.

 

Share

iPhone + Payson

Posted by on 23 Aug, 2011 in Blogg | 0 comments

Nu kan du med ditt paysonkonto använda din iPhone för att göra betalningar till vänner på Facebook!. Du laddar enkelt ned en app och är sedan igång.

Läs mer på http://www.payson.se/payd/

Share

Sociala medier

Posted by on 21 Jul, 2011 in Blogg | 0 comments

Facebook, Google+ och Twitter är några av det som klassas som sociala medier. Är detta något nytt eller är det bara ett byte av plattform? Läs mer i skriften “Sociala medier en introduktion” som du laddar ner här gratis. Högerklicka här och välj spara som.

Share

 

Gamla färgbilder

Posted by on 28 Jun, 2011 in Blogg | 0 comments

När man tittar på bilder som är runt 100 år gamla finns de som regel bara svartvita bilder. Vissa bilder är vackert colorerade, men är ändå inte “äkta” färgbilder.

Men det fanns en, hans namn var Sergeij Michajlovitj Prokudin-Gorskij (ryska: Серге́й Миха́йлович Проку́дин-Го́рский). Sergeij var en tidig rysk pionjär inom färgfotografering.

Prokudin-Gorskij studerade kemi i St. Petersburg, Berlin och Paris. Genom egen forskning tog han patent på framställning av färgdior och projicering av färgfilm. Runt 1905 påbörjade han ett arbete med målet att systematiskt dokumentera hela det ryska imperiet i färg. Ett av hans syften var att senare visa upp färgbilderna i skolor, för att på så vis förmedla kunskap om historien, kulturen och moderniseringen av Tsarryssland.

Hans process byggde på en kamera som exponerade en serie på tre svartvita bilder under ett par minuter (senare nedkortat till några sekunder). Varje bild exponerades genom ett färgfilter – ett rött, ett grönt och ett blått. Varje bild upptog därmed varsin del av det naturliga färgspektrat. Genom att projicera varje bild i färgat ljus motsvarande det filter som använts vid exponeringen, och noga passa samman bilderna, uppnåddes en bild bestående av hela färgspektrat.

Bilderna vart oerhört livliga, men han kunde enbart projicera dem. Han hade ingen metod för att framställa färgbilder.

Han fick tsar Nikolaj II gillande och utrustades med en tågvagn med eget mörkrum och två tillstånd som tillät honom att besöka annars avstängda områden. Dokumentationsarbetet pågick från cirka 1909 till 1915 och resulterade i mellan 1 900 och 2 100 färgbilder. Sedan då han var klar reste han runt och höll åtskilliga illustrerade föredrag om sitt arbete.

Merparten av hans färgfotografier såldes 1948 till det amerikanska kongressbiblioteket. Prokudin-Gorskijs färgfotografier är unika historiska skildringar av det ryska imperiet strax före revolutionen. Hans motiv omfattar skildringar av arkitektur, natur, folkliv och personporträtt. År 2001 lät USA:s kongressbibliotek läsa in glasplåtarna på dator och göra digitala papperskopior av många av fotografierna till utställningen The Empire that was Russia. Följ någon av länkarna och upplev fler av hans fantastiska bilder!

http://www.loc.gov/pictures/collection/prok/

http://www.loc.gov/exhibits/empire/

Bilder med början längst upp:

  • Kapell på platsen där staden Belozersk senare grundades. Fotograferat 1909
  • Projektor för tre glasplåtar, rött grönt och blått.
  • Kamera med plats för glasplåt som tar tre bilder i tur och ordning med filtren rött grönt och blått.
  • Foto av Emiren av Buchara, Alim Kahn poserar för ett porträtt taget 1911.

Share

 

Tintin på äventyr

Posted by on 4 May, 2011 in Blogg, Nytt | 0 comments

Tintin är en Jack Russel terrier. En sommardag råkar han ut för ett äventyr. En liten tankebok om hur det kan gå när man inte tänker sig för! Av Anders Karlsson med teckningar av Lars Hägg.

Boken finns i pdf format. Beställ den gratis genom att skicka ett mail till info info@merconda.se. Skriv Tintin pdf i ämnesfältet så skickar vi den.

Under våren 2014 blir Tintin även kines! Boken ges ut genom ett förlag i Kina! Det tycker Tintin är kul!

Share

Tintin - en livsnjutare