Vinterbilder!

Nu när vintern är här är det dags att packa fotoväskan och ge sig ut i kylan för att fotografera! Se till att vara varmt klädd. Att frysa när man fotograferar skapar ingen kreativitet. Låt utrustningen bli kall, då riskerar du ingen kondens i kamera och objektiv. Ta ur batterierna och lägg dom i en ficka som är varm, ha dom bara i kameran då du knäpper bilderna. Kalla batterier drar gärna ur laddningen och du står där utan att kunna fotografera!

Fotografera när solen precis gått upp eller är på väg ner. Då får du bästa ljuset. Om kameran har manuell inställning för vitbalans, sätt den på dagsljus. Då får du varma toner i bilden.

Vill du ha vacker klarblå himmel. Ställ dig med solen i ryggen. Bilden ovan är tagen i motljus. Via appen Sun Seeker kan man se exakt var solen står vid en given tidpunkt. Detta matchades med SJs tidtabell. Eftersom det var mycket kallt ville jag inte stå alltför länge och vänta på tåget! Solen är på väg ned och en del av motivet hamnar därför i skuggan och blir blått. Det ger ett annorlunda och vackert skimmer.