När man tittar på bilder som är runt 100 år gamla finns de som regel bara svartvita bilder. Vissa bilder är vackert colorerade, men är ändå inte “äkta” färgbilder.

Men det fanns en, hans namn var Sergeij Michajlovitj Prokudin-Gorskij (ryska: Серге́й Миха́йлович Проку́дин-Го́рский). Sergeij var en tidig rysk pionjär inom färgfotografering.

Prokudin-Gorskij studerade kemi i St. Petersburg, Berlin och Paris. Genom egen forskning tog han patent på framställning av färgdior och projicering av färgfilm. Runt 1905 påbörjade han ett arbete med målet att systematiskt dokumentera hela det ryska imperiet i färg. Ett av hans syften var att senare visa upp färgbilderna i skolor, för att på så vis förmedla kunskap om historien, kulturen och moderniseringen av Tsarryssland.

Hans process byggde på en kamera som exponerade en serie på tre svartvita bilder under ett par minuter (senare nedkortat till några sekunder). Varje bild exponerades genom ett färgfilter – ett rött, ett grönt och ett blått. Varje bild upptog därmed varsin del av det naturliga färgspektrat. Genom att projicera varje bild i färgat ljus motsvarande det filter som använts vid exponeringen, och noga passa samman bilderna, uppnåddes en bild bestående av hela färgspektrat.

Bilderna vart oerhört livliga, men han kunde enbart projicera dem. Han hade ingen metod för att framställa färgbilder.

Han fick tsar Nikolaj II gillande och utrustades med en tågvagn med eget mörkrum och två tillstånd som tillät honom att besöka annars avstängda områden. Dokumentationsarbetet pågick från cirka 1909 till 1915 och resulterade i mellan 1 900 och 2 100 färgbilder. Sedan då han var klar reste han runt och höll åtskilliga illustrerade föredrag om sitt arbete.

Merparten av hans färgfotografier såldes 1948 till det amerikanska kongressbiblioteket. Prokudin-Gorskijs färgfotografier är unika historiska skildringar av det ryska imperiet strax före revolutionen. Hans motiv omfattar skildringar av arkitektur, natur, folkliv och personporträtt. År 2001 lät USA:s kongressbibliotek läsa in glasplåtarna på dator och göra digitala papperskopior av många av fotografierna till utställningen The Empire that was Russia. Följ någon av länkarna och upplev fler av hans fantastiska bilder!

http://www.loc.gov/pictures/collection/prok/

http://www.loc.gov/exhibits/empire/

Bilder med början längst upp:

  • Kapell på platsen där staden Belozersk senare grundades. Fotograferat 1909
  • Projektor för tre glasplåtar, rött grönt och blått.
  • Kamera med plats för glasplåt som tar tre bilder i tur och ordning med filtren rött grönt och blått.
  • Foto av Emiren av Buchara, Alim Kahn poserar för ett porträtt taget 1911.

Share